Info. over gehoorbescherming

Alle, info, informatie, over, gehoor, gehoorbescherming, oordop, otoplastiek
 

Er zijn verschillende typen gehoorbescherming beschikbaar:

  1. Op maat gemaakte gehoorbescherming (otoplastieken): Dit is de meest luxe en comfortabele optie. Otoplastieken worden specifiek voor elk individu op maat gemaakt, zodat ze perfect passen in de gehoorgang. Ze zijn uitgerust met geluidsfilters die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de drager. Deze filters variëren in demping en kunnen lawaai verminderen terwijl spraak goed hoorbaar blijft. Dit maakt communicatie mogelijk in lawaaierige omgevingen. Muzikanten kunnen zelfs 'in-ear monitors' aansluiten op deze gehoorbescherming, en politie en beveiligingspersoneel gebruiken otoplastieken met een portofoonaansluiting. Het is raadzaam om een ontsmettingsmiddel (zoals Eartech Desinfect) te gebruiken bij otoplastieken. Hoewel otoplastieken lang meegaan, kan het nodig zijn ze elke drie tot vier jaar te vervangen vanwege mogelijke geluidslekken als gevolg van veranderingen in de gehoorgang.

  2. Universele gehoorbescherming: Deze gehoorbescherming is meestal verkrijgbaar in de vorm van paddenstoelvormige oordoppen, gemaakt van flexibel materiaal dat zich aanpast aan de vorm van het oor. Net als otoplastieken zijn er filters beschikbaar voor verschillende toepassingen. Hoewel universele gehoorbescherming minder comfort biedt dan op maat gemaakte otoplastieken, is de filterkwaliteit vergelijkbaar.

  3. Oorproppen: Deze oorbeschermers zijn geschikt voor incidenteel gebruik en zijn verkrijgbaar zonder filters. Ze worden gemaakt van kunststofschuim of wattenpropjes en dempen geluid door de fysieke obstructie van de gehoorgang. Bij juist gebruik moeten ze tussen de vingers worden gerold tot een smalle cilinder, vervolgens wordt de oorschelp aan de andere kant vastgepakt en wordt de gehoorgang geopend om de prop in te brengen. Het is belangrijk op te merken dat deze oorproppen niet hetzelfde niveau van geluidsfiltering bieden als de andere opties en bedoeld zijn om regelmatig te worden vervangen.

  4. Oorkappen: Dit type gehoorbescherming heeft de vorm van een beugel met twee kappen die beide oren bedekken, vergelijkbaar met een grote koptelefoon. Hoewel ze niet de meest luxueuze optie zijn en soms klachten veroorzaken over zweten onder de kappen, zijn ze handig bij gebruik van een veiligheidshelm, omdat ze direct aan de helm kunnen worden bevestigd.

Kortom, er zijn diverse gehoorbeschermingsmogelijkheden beschikbaar, elk met zijn eigen voordelen en toepassingen. Het kiezen van de juiste gehoorbescherming hangt af van individuele behoeften en comfortvoorkeuren.

 

 

 

Behoeven gehoorbescherming onderhoud?
Ja, en ook hier verschillen harde en zachte doppen van elkaar. Beide soorten hebben onderhoud nodig omdat de oordoppen anders vervuild raken met zweet, oorsmeer en andere producten van het menselijk lichaam. Het gevolg van deze vervuiling is niet alleen dat de dempers hun werk minder of helemaal niet meer kunnen doen. Het leidt er ook toe dat oorsmeer zich in je oor ophoopt waardoor je ontstekingen kan oplopen. Bedenk ook even dat het gangetje er ook in zat om een drukverschil tussen de buitenlucht en het binnenoor te voorkomen en je hebt zo al drie redenen om de beschermers goed te onderhouden. Nu nog even over het verschil tussen hard en zacht. Tegenwoordig bestaat er nauwelijks nog een verschil tussen het schoonmaken van harde of zachte gehoorbeschermers. Tot een paar jaar geleden was het zo dat het materiaal waarvan de zachte beschermers werden gemaakt poreus was waardoor vervuiling in het materiaal kon doordringen en ze regelmatiger moesten worden schoongemaakt. Tegenwoordig worden de zachte doppen voorzien van een coating waardoor de doppen geen vuil meer opnemen. Om de gehoorbeschermers schoon te maken, leveren de meeste fabrikanten speciale onderhoudssetjes bij de gehoorbeschermers. Deze setjes bestaan uit een reinigingsvloeistof (Eartech Desinfect) en een haakje om de gangetjes in de dempers mee schoon te maken.
 

Is onderhoud nodig voor gehoorbescherming?

Ja, dat is zeker het geval, en het onderhoud verschilt ook tussen harde en zachte oordoppen. Beide typen vereisen zorgvuldig onderhoud omdat ze anders kunnen worden vervuild met zweet, oorsmeer en andere lichaamsproducten. Deze verontreinigingen kunnen niet alleen de geluidsdemping verminderen of volledig tenietdoen, maar kunnen ook leiden tot oorinfecties. Het is belangrijk op te merken dat oren van nature ontworpen zijn om een drukverschil tussen de buitenlucht en het binnenoor te voorkomen, en wanneer de gehoorbescherming niet goed wordt onderhouden, kan dit mechanisme verstoord raken. Dit zijn dus al drie redenen waarom het belangrijk is om gehoorbescherming goed te onderhouden.

Laten we nu eens kijken naar het verschil tussen harde en zachte gehoorbescherming. Tegenwoordig is er bijna geen verschil meer in de manier waarop ze schoongemaakt moeten worden. Enkele jaren geleden waren zachte oordoppen gemaakt van poreus materiaal dat vatbaar was voor het absorberen van vuil, waardoor ze frequenter moesten worden schoongemaakt. Tegenwoordig zijn zachte oordoppen echter vaak voorzien van een speciale coating die voorkomt dat vuil in het materiaal doordringt. De meeste fabrikanten leveren bij hun gehoorbescherming speciale onderhoudssets, die bestaan uit reinigingsvloeistof (zoals Eartech Desinfect) en een haakje om de kleine kanalen in de dempers schoon te maken.

 

 

 

 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel