Navigatie

Info. over problemen van een oorontsteking.

Info, informatie, problemen, oor, ooronsteking, zwemdop, zwemmen, vakantie, vliegen, oordop, gehoorbescherming                   

Oorontsteking bij volwassenen: symptomen, oorzaken en behandelin

Oorontsteking komt veel vaker voor bij baby’s en jonge kinderen dan bij volwassenen, maar toch krijgen ieder jaar weer veel volwassenen last van deze vervelende aandoening. Het gaat dan in bijna alle gevallen om een gehoorgangontsteking, ook wel bekend als “zwemmersoor”. Dit artikel zal de vijf belangrijkste vragen over deze ziekte behandelen:
informatie problemen gehoorontsteking

a

Wat is oorontsteking bij volwassenen en wat zijn de symptomen?

  1. Wat zijn de oorzaken van oorontsteking bij volwassenen en hoe besmettelijk is het?
  2. Hoe kan oorontsteking bij volwassenen worden voorkomen?
  3. Hoe verloopt de behandeling van oorontsteking bij volwassenen?
  4. Tips tijd
    ens een gehoorgangontsteking: moet je ophouden met bijvoorbeeld vliegen en zwemmen/duiken?

    Oordopjes voor te zwemmen en/of douchen vind U op: Eartech Aqua

1. Wat is oorontsteking bij volwassenen en wat zijn de symptomen?

Oorontsteking bij volwassenen is in bijna alle gevallen een gehoorgangontsteking (medische benaming: otitis externa), ook wel zwemmersoor genoemd. Daarbij is de huid van de gehoorgang (de gang tussen de opening van de oor en het trommelvlies) ontstoken. Bij baby’s en kinderen gaat het meestal juist om een binnenoorontsteking, waarbij de ontsteking zich achter het trommelvlies bevindt. Beide oorontstekingen kunnen overigens in één oor zijn of in beide (dubbele oorontsteking).

Gehoorgangontsteking kan in twee vormen voorkomen: acute en chronische gehoorgangontsteking. Deze gaan beiden met andere symptomen gepaard. Bij een acute gehoorgangontsteking is het meest voorkomende verschijnsel oorpijn, soms zo licht dat het voor jeuk doorgaat. Andere kenmerken zijn: een “vol” gevoel in het oor, minder kunnen horen of doofheid, pijn wanneer men drukt op het uitstekende kraakbeen onder de oorlel, pijn wanneer de oorschelp naar achter wordt getrokken, en de ontstoken gehoorgang is rood en gezwollen, soms korsterig. Heel soms kan er sprake zijn van een loopoor. In ernstige gevallen kan er ook koorts optreden, samen met gezwollen lymfeklieren in de hals.

Bij een chronische gehoorgangontsteking is de pijn veel milder: vaak eerder jeuk. Die blijft echter wel aanhouden, wat erg vervelend kan zijn. Meestal is de ontstoken gehoorgang droog en schilferig of korsterig, maar het komt ook voor dat mensen met een chronische gehoorgangontsteking een loopoor hebben.

2. Wat zijn de oorzaken van oorontsteking bij volwassenen en hoe besmettelijk is het?

Een belangrijk verschil met de middenoorontsteking bij kinderen is dat gehoorgangontsteking bij volwassenen vaak niet samen met verkoudheid voorkomt. De bron van de besmetting is meestal een bacterie-infectie (soms een schimmel), die kan toeslaan als er weinig oorsmeer aanwezig is en de huid van de gehoorgang is beschadigd. Oorsmeer beschermt namelijk tegen infecties, en ironisch genoeg is het vaak juist het “schoonmaken” van de oren, bijvoorbeeld met wattenstaafjes, dat problemen veroorzaakt. Dat is niet nodig, daar oren zelfreinigende organen zijn en in principe zelf eventueel overtollig oorsmeer verwijderen. Deze vorm van oorontsteking is niet besmettelijk. Enkel via eventueel vocht dat uit een loopoor komt kunnen ziektedragers worden overgedragen. Daarbij is hygiëne dus belangrijk: altijd de handen wassen nadat je met dergelijk vocht in aanraking bent gekomen.

De oorzaken van een beschadigde gehoorganghuid zijn velerlei. Om te beginnen is er het eerder genoemde reinigen van de oren. Wanneer in de oren wordt gepeuterd, bijvoorbeeld met een wattenstaafje, wordt juist niet overtollig oorsmeer verwijderd, maar bestaat de kans dat het verder de gehoorgang in wordt geduwd en een prop vormt, waarachter zich gemakkelijk infecties kunnen innestelen. Eenzelfde belemmering kan veroorzaakt worden door haargroei en gehoorapparaten, koptelefoons of oortjes.

Verder kan met zwemmen, douchen of baden oorsmeer oplossen zodat de huid kwetsbaarder wordt, en komt er tegelijk vocht in het binnenoor, waarin zich infecties kunnen vormen. Vandaar ook de alternatieve benaming van oorontsteking bij volwassenen: zwemmersoor. Bij mensen die geregeld zwemmen komt gehoorgangontsteking vijf keer vaker voor dan gemiddeld! Eventueel vocht kan ook te lang blijven hangen door apparaten zoals koptelefoons. Ten slotte kan de huid worden beschadigd door cosmetische producten en/of stoffen waarvoor een allergie bestaat, zoals in oordruppels.

3. Hoe kan oorontsteking bij volwassenen worden voorkomen?

Het voorkomen van gehoorgangontsteking is in principe een kwestie van het oor zichzelf laten reinigen. Er zijn drie aspecten waaraan aandacht dient te worden besteed. Allereerst veroorzaken veel mensen bij zichzelf onbedoeld oorontsteking door het oor te reinigen met bijvoorbeeld de vingers (oorpeuteren), wattenstaafjes of zelfs lucifers en oorsprays of –druppels. Dit doet haast altijd meer kwaad dan goed, vooral ook omdat deze middelen zelden correct worden gebruikt. Indien je het idee hebt dat er zich overtollig oorsmeer ophoopt in je gehoorgang is daarom een bezoekje aan de huisarts veel verstandiger dan zelfmedicatie door middel van allerlei middeltjes die bij apotheek of supermarkt verkrijgbaar zijn.

Ten tweede moet de gehoorgang zo min mogelijk worden blootgesteld aan eventuele irriterende stoffen, zoals cosmetica, shampoos en dergelijke producten. Probeer zo veel mogelijk te vermijden dat deze in je oor terecht komen, bijvoorbeeld door tijdens het douchen oordopjes te dragen. Zorg er dan wel voor dat het materiaal waar deze van gemaakt zijn niet irriterend werkt!

Ten slotte is het belangrijk dat de gehoorgang niet vochtig blijft. Houd na het zwemmen of douchen het hoofd even schuin en klop het water voorzichtig uit je oor. Voorzichtig oppervlakkig drogen met een tissue is wel toegestaan. Als je vaak zwemt en al meerdere malen oorontsteking hebt gehad is het gebruik van een badmuts of oordopjes aan te raden. Daarnaast moet het oor voldoende belucht worden. In de zomer, als het buiten warm en vochtig is, komt oorontsteking vaker voor. Als het oor voortdurend wordt afgesloten door oordopjes, een koptelefoon of gehoorapparaat is de kans op oorontsteking ook groter. Consulteer daarom ook de audicien indien je met een gehoorapparaat loopt en vaker oorontsteking hebt.

4. Hoe verloopt de behandeling van oorontsteking bij volwassenen?

In veruit de meeste gevallen van gehoorgangontsteking zal de ziekte zichzelf genezen, mits er rekening wordt gehouden met hetgeen er onder punt 5 (zie hieronder) wordt besproken. De duur van een oorontsteking is meestal maximaal 1-2 weken. Lichte pijn kan ondertussen worden bestreden met huis-, tuin- en keukenpijnstillers als aspirine of paracetamol. Drogisterij Aanbiedingen

Als de oorontsteking na die tijd niet over is, telkens terugkeert en/of de pijn en het ongemak te groot zijn, is het verstandig de huisarts in te schakelen. Deze heeft, eventueel in samenwerking met de KNO-arts, de beschikking over diverse maatregelen. Zo kan het oor worden schoongemaakt met een zogenaamd “oortoilet”, kan er lokaal een antibioticum worden aangebracht of een kuur worden voorgeschreven, of speciale oordruppels. In zeldzame gevallen kunnen er andere oorzaken zijn dan enkel een infectie, zoals een vernauwde gehoorgang, en kan een operatieve ingreep nodig zijn. Maar in veruit de meeste gevallen is de oorzaak van oorontsteking bij volwassenen veel onschuldiger van aard en kan volstaan worden met de eerder genoemde middelen.

5. Tips tijdens een gehoorgangontsteking: moet je ophouden met bijvoorbeeld vliegen en zwemmen/duiken?

Tijdens een gehoorgangontsteking zijn er sommige dingen die je beter kunt laten. De twee meest gestelde vragen hierover gaan over vliegen en zwemmen of duiken. Beiden zijn in principe af te raden voor mensen met oorontsteking. Vliegen met oorontsteking is vooral gevaarlijk bij binnenoorontsteking. Dan staat er namelijk al extra druk op het binnenoor en met name het trommelvlies. Vliegen kan dan leiden tot extra druk op beide zaken en zo ernstige en zelfs permanente schade (o.a. doofheid) veroorzaken. Bij een gehoorgangontsteking is er in principe niets aan de hand, maar omdat het bij oorpijn niet door jezelf vast te stellen is welke oorzaak het heeft wordt ten zeerste aangeraden om eerst een dokter te consulteren voordat je gaat vliegen met oorpijn.

Oordopjes speciaal voor in het vliegtuig vind U op, Eartech Airplane.

Zwemmen en duiken zijn eigenlijk in alle gevallen af te raden als je een gehoorgangontsteking hebt. Zelfs in gechloreerd water kunnen nog ziektekiemen voorkomen, die in de reeds beschadigde en kwetsbare huid van de gehoorgang extra gemakkelijk tot een infectie kunnen leiden. Stel beide activiteiten dus nog even uit totdat je oorontsteking is genezen.

Bron: Gezondheid-en-afvallen.nl


informatie problemen oorontsteking
info@eartech.nl tel: 030-6963433

 

 

 

 

 

Aanbieding

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2010 - 2019 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel