Info. over werking van het gehoor

Hoe het gehoor werkt

Om te begrijpen hoe ons gehoor functioneert, is het belangrijk te beseffen dat geluid in feite onzichtbare trillingen zijn die zich door de lucht voortbewegen. Wanneer iemand spreekt, bladeren ritselen, een telefoon rinkelt of een ander geluid ontstaat, verspreiden trillingen zich door de lucht in alle richtingen. Deze trillingen worden geluidsgolven genoemd.

Wat geluidsgolven zo bijzonder maakt, is dat ze bijna altijd uniek zijn. Dit is de reden waarom elk persoon of object een eigen geluid heeft, en waarom het geluid van hetzelfde object of persoon niet altijd hetzelfde klinkt. Geluidsgolven verschillen in toonhoogte, luidheid en klank.

Onze oren vangen deze geluidsgolven op en zetten de trillingen om in informatie die onze hersenen kunnen begrijpen. De kwaliteit van deze vertaling en hoe helder de informatie onze hersenen bereikt, hangt af van de werking van ons gehoor. Het oor is opgebouwd uit drie belangrijke delen:

  1. Buitenoor: Geluidsgolven worden opgevangen door het buitenoor en via de gehoorgang naar het trommelvlies geleid.
  2. Middenoor: De geluidsgolven zorgen ervoor dat het trommelvlies en de drie gehoorbeentjes in het middenoor gaan trillen. Deze mechanische trillingen worden vervolgens naar de vloeistoffen in het binnenoor overgebracht.
  3. Binnenoor: In het spiraalvormige binnenoor, het slakkenhuis, bewegen de trillingen door de vloeistof en brengen ze de haarcellen in beweging. Deze haarcellen zetten de beweging om in chemische signalen voor de gehoorzenuw.

De gehoorzenuw stuurt deze signalen via elektrische impulsen naar de hersenen, die ze interpreteren als geluid.

Om goed te kunnen horen, moet elk deel van het gehoorsysteem goed functioneren.


werking-gehoor-Eartech

 

 

 

© 2010 - 2025 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Menu