Mooi artikel van de Whiplash stichting - Eartech gehoorbescherming
‘Je ingebouwde filters zijn kapot, alle geluid komt even hard binnen’
Toen mijn ergotherapeut mij (Suzanne) in het revalidatiecentrum het advies gaf om Eartech oordopjes te gaan dragen, deed ik daar eerst wat lacherig over. Toegegeven, na mijn ongeluk had ik heel veel moeite om me te concentreren in een drukke ruimte. Ik werd snel overweldigd door geluiden, waar ik ook was. Maar daarom bewust oordopjes dragen? Ik vond dat nogal ver gaan.
U herkent het misschien: het is moeilijk om te accepteren dat bepaalde klachten er nou eenmaal zijn en het is confronterend daar specifiek hulpmiddelen bij te zoeken. Want hulpmiddelen gebruiken betekent dat je onderkent dat het écht is. Dat het nodig is.
“Je ingebouwde filters zijn kapot”, zei mijn ergotherapeut. Hij legde uit dat alle geluid even hard binnenkwam. En dat kost natuurlijk heel veel energie. Wanneer ik met oordopjes zelf de filters weer een beetje kon regelen, zou ik de dag niet alleen langer volhouden, ik zou me ook nog eens veel beter voelen. Ik vroeg me af hoe zo’n kleine aanpassing zo’n groot effect zou kunnen hebben. Toch toog ik braaf naar de hoorwinkel en schafte ik wegwerpoordopjes aan. Ze waren van doorzichtig kunststof en hadden een vrolijk gekleurd filter. ‘Party’ stond erop en ik moest daarom gniffelen. Ik had zoveel last van herrie dat ik al maanden geen feestje van dichtbij had gezien.
De voordelen:
Op de terugweg in de bus van de hoorwinkel naar huis, probeerde ik de oordopjes meteen even uit. Waar ik eerst misselijk werd van de lage bromtonen van de motor of het sissende openen en sluiten van de deuren, merkte ik nu al direct effect. Door het ingebouwde filter bleef ik alle belangrijke geluiden wel goed horen, maar het kwam veel minder hard binnen. Ik leek niet meer zo overgeleverd te zijn aan alle indrukken van buitenaf. Toen ik bij mijn halte uitstapte, voelde ik me veel minder leeggezogen.
Ook in andere situaties merkte ik dat de oordopjes mij hielpen.
Op verjaardagen kon ik mijn aandacht beter houden bij mijn gesprekspartner tegenover mij. Op de fiets werd ik niet overvallen door iedere scooterrijder die ineens langs kwam zoeven. Door het gebruik van mijn oordopjes voelde het alsof ik mijn leven weer een heel klein beetje in eigen hand kreeg. Ik bepaalde hoeveel ik hoorde en zo hield ik mijn energie meer in eigen hand.
Dit effect van het gebruik van oordoppen, herkent ook onze blogger en bestuurslid Verena: “Het geeft mij het gevoel dat ik de verantwoordelijkheid draag om mezelf te beschermen zodra ik de deur uit ben. Ook heb ik het idee langer ergens aanwezig te kunnen zijn, zoals een markt bezoeken of op een terras gaan zitten. Daarmee stel ik bijvoorbeeld oorsuizingen iets langer uit.”
Ook onze blogger Maaike herkent zich hierin: “Geluid komt enorm hard binnen en ik kan me er, zeker later op de dag, niet of minder goed voor afsluiten. Van mijn kinderen kan ik niet verwachten dat ze maar even wat stiller zijn. Ik moet er zelf een oplossing voor zoeken. Oordoppen dempen.” Ze onderschrijft ook dat ze door het gebruik van oordopjes het gevoel heeft dat ze taken voor elkaar krijgt die haar anders misschien niet zouden lukken: “Wanneer ‘s avonds in de woonkamer de tv’s aanstaat, er spelletjes gespeeld worden en er gepraat wordt, moet ik ook nog kunnen bedenken wat er wanneer in welke pan gedaan moet worden. Oordopjes helpen hierbij.”
De nadelen:
Toch zijn oordopjes niet de ideale oplossing voor alle problemen. Niet iedereen vindt het gebruik prettig. Maaike: “Ik heb al snel mijn eigen weg gezocht in mijn klachten en me behoorlijk afgekeerd van alles wat ‘medisch’ was. Otoplastieken en specifiek iets aan laten meten heb ik nooit gedaan – in mijn beleving maakte ik er dan weer ‘een ding’ van. Ik haalde gewoon oordoppen bij de drogist.”
Ook aan de oordopjes zelf kleven nadelen:
Verena: “ik ben meer aangewezen op andere zintuigen. Als ik wil oversteken moet ik ook goed gebruik maken van bijvoorbeeld zicht en niet uitsluitend op geluid afgaan. Mijn stem reguleren kan soms wel lastig zijn, dan blijk ik té hard of té zacht te praten. Ook eten met beide oordoppen in maakt je meer bewust van jouw binnenwereld en eigen geluiden van het kauwen waardoor je een ander bijna niet verstaat. Daarom ben ik gaandeweg steeds vaker slechts 1 oordop gaan dragen in plaats van beide.”
Otoplastieken?
De ene oordop is de andere niet. Er zijn de felgekleurde rubberen dopjes van de drogist en de wegwerpdopjes die bij de hoorwinkel te koop zijn met verschillende filters en verschillende functies. En dan zijn er nog otoplastieken: gehoorbescherming op maat. Deze laatsten worden speciaal aangemeten en volledig aangepast aan uw gehoorgang en behoeften. Deze extra stap, het aan laten meten, was dus juist wat Maaike altijd tegen heeft gehouden. Verena heeft wel gekozen voor de otoplastieken: “Ze zijn precies op mijn oor aangepast. Het zijn mijn beste vrienden en gaan overal mee naartoe!”
Eartech Nederland is één van de bedrijven die zich richt op gehoorbescherming. Office Manager Miranda Grinwis weet dat de otoplastieken die zij vervaardigen mensen met whiplash enorm kunnen helpen: “Mensen die overgevoelig zijn op de oren door wat voor een reden dan ook zijn met maatwerk oordoppen vaak goed geholpen. Bij het aanmeten wordt de ernst van de klachten besproken en een filter geplaats. Door de verschillende soorten filtering die wij kunnen aanbieden kunnen wij bijna iedereen helpen. Mocht dat later in de praktijk toch niet afdoende blijken, dan is het bij ons ook altijd mogelijk later nog van filter te wisselen.”
Het voordeel van de oordoppen op maat ten opzichte van wegwerpdopjes omschrijft Eartech Nederland als volgt: “Otoplastieken zijn een regelrechte kopie van de gehoorgang. Er is dus sprake van een optimale pasvorm, daarentegen hebben de standaard proppen een slechte pasvorm, het irriteert snel en geeft een afgesloten gevoel.”
Idealiter:
Het grote voordeel van het gebruik van gehoorbescherming is dat geluiden niet meer keihard binnenkomen en je zo zelf meer controle kunt houden over je energieniveau, terwijl belangrijke omgevingsgeluiden wel binnen blijven komen. Wel zijn otoplastieken prijzig. Verena: “Ik zou wel willen dat otoplastieken zouden worden vergoed via de zorgverzekeraar. Ook lijkt het me fijn als de otoplastieken iets minder groot en zichtbaar zouden zijn. Ondanks hun doorzichtige uiterlijk blijven ze te zien.” Als lid van de Whiplash Stichting kunt u gebruik maken van 10% korting op otoplastieken bij Eartech Nederland.
Waar wij het met zijn allen over eens zijn is dit: Het zou pas echt ideaal zijn als de maatschappij iets minder herrie zou produceren. Wanneer winkels de muziek zachter zouden zetten, of supermarkten een ‘prikkelarm dagdeel’ zouden organiseren, zouden we pas écht geholpen zijn.