Oordopjes bittere noodzaak bij MBV

 

Oordopjes bittere noodzaak bij MBV

 

My Bloody Valentine is schuldbewust. De groep levert maandagavond zelf oordopjes voor het publiek in de Effenaar. De legendarische cultband staat bekend om de (bij vlagen) knalharde optredens. Op verzoek van My Bloody Valentine heeft de Eindhovense popzaal zelfs een extra geluidsinstallatie (P.A. in vaktermen) laten aanrukken.

 


"Het is letterlijk onmogelijk stil te blijven staan: je lichaam trilt bij elke noot", schreef de recensent van de Britse krant The Guardian vorig jaar over een van de spaarzame optredens van het gezelschap rond de Ierse frontman Kevin Shields.

Oordopjes zijn bittere noodzaak voor de fans van My Bloody Valentine (MBV), blijkt uit reacties op muziekwebsite Last.fm. "Ik heb het vorig jaar in Glasgow zonder gedaan", schrijft een concertbezoeker. "Kon na het concert amper meer horen, en de dag daarna ook nog steeds niet goed." Een andere fan: "Ze spelen zonder geluidsbegrenzer, dus ga er maar vanuit dat het geluid dusdanig hard is dat je zelfs met van die bouwdingen op je oren alles er dwars doorheen hoort.     Dus oordopjes: ja!"

Voor bezoekers van concerten ontbreken wettelijke richtlijnen over een maximaal volume. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor gehoorbescherming, blijkt uit informatie van Jan de Laat, hoofd audiologisch centrum van het Leids Universitair Medisch Centrum. Wie twee uur danst naast de luidsprekers van een dance-evenement vraagt om blijvende hoorschade. Af en toe een harde geluidspiek is minder schadelijk.





Voor horeca-medewerkers zijn Arbo-regels van toepassing. Werknemers die dagelijks blootstaan aan een geluid van tachtig decibel of meer, zijn verplicht gehoorbescherming te dragen. MBV zal vanavond tijdens de piekmomenten zeker boven de 105 decibel uitkomen, verwacht Charles Konings, hoofd productie en techniek van de Effenaar. " Ons personeel draagt oordopjes die het geluid voor 25 decibel dempen. De bezoekers krijgen ook dopjes, dus we voldoen netjes aan de regels."

Spelen op een lager volume was volgens de Effenaar `niet onderhandelbaar`. Dat de zaal op verzoek van My Bloody Valentine zelfs een extra geluidsinstallatie inhuurde, is een unicum, stelt Konings. " Het vergt technisch gezien een hoop uitzoekwerk. Negen van de tien bands nemen zulke apparatuur zelf mee. Maar omdat My Bloody Valentine zo weinig optreedt, is het niet rendabel met zo`n compleet pakket te toeren."

De groep speelt gruizige gitaarrock en trekt daarbij een massieve geluidsmuur op. De extra versterking is volgens Konings niet alleen nodig vanwege het hogere volume, maar ook om het soms snerpende, gillende gitaargeluid met veel effecten optimaal tot zijn recht te laten komen. "Het heeft ook met dynamiek te maken. MBV moet veel overcapaciteit hebben om de muziek bombastisch te laten klinken."


MBV heeft de Effenaar uitgekozen voor het eenmalige cluboptreden omdat de Eindhovense zaal aan de specifieke technische eisen kan voldoen. Konings: "De tweede reden om hier te komen spelen is ons grote podium. Bovendien ben je vanaf Eindhoven Airport in tien minuten in de Effenaar."

Het concert trekt relatief veel fans en journalisten uit het buitenland. Zo is zelfs een ticket verkocht aan een inwoner van Brisbane. Het is onduidelijk of deze fan al in Europa verblijft of speciaal voor het concert vanuit Australië overkomt.

Met name in Groot-Brittannië heeft MBV een legendarische status. De groep stond eind jaren tachtig mede aan de basis van de `shoegaze`-stroming, zo genoemd omdat de muzikanten vrijwel bewegingsloos op het podium stonden en alleen oog hadden voor de effectpedalen van hun gitaren. De bands uit het genre spelen songs met dromerige melodieën, waarin gitaar- en geluidseffecten een belangrijke rol spelen. Zang en teksten zijn van ondergeschikt belang.

Bron: ed.nl, 25 mei 2009

 

© 2010 - 2025 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel